Homenatge a la llibertat sexual

Homenatge a la llibertat sexual /cat/español)
Barcelona inaugura un monument per recordar tots els homosexuals represaliats durant el franquisme
LÍDIA PENELO BARCELONA
“En memòria dels gais, les lesbianes i les persones transsexuals que han patit persecució i repressió al llarg de la història. Barcelona 2011”. Aquesta és la frase que es pot llegir al triangle tallat en pedra de Montjuïc i ribetejat de color rosa. Un monument senzill i de deu metres de perímetre col•locat sobre un parterre dels jardins Fontserè i Mestre, al parc de la Ciutadella, a prop de l’entrada del Parlament de Catalunya i també de la del zoo, que es va inaugurar ahir a les dotze del migdia amb un acte marcat per parlaments que evocaven la llibertat i amenitzat per les cançons de la coral Rainbow Singers.
L’emplaçament del monument és significatiu, ja que el 1991 sis caps rapats hi van matar d’una pallissa una transsexual anomenada Sonia. Però, precisament, la ubicació ha estat un dels temes més controvertits des que el col•lectiu homosexual va començar a demanar un monument com el que ja tenen altres ciutats com ara Berlín, Amsterdam i Nova York. Per tancar la polèmica, Jordi Hereu va negar ahir que l’Ajuntament de Barcelona hagués previst la possibilitat de situar el monument davant la Sagrada Família, una opció de la qual Públic va informar fa uns mesos, ja que fonts del consistori van assegurar que si no haguessin rebut pressions de l’Església el monument es trobaria davant el temple de Gaudí. “Des del primer minut vaig dir que aquell no era un bon espai, no volíem barrejar missatges”, va remarcar l’alcalde acompanyat de tots els representants de les formacions polítiques presents a l’Ajuntament. Bé, de totes no, hi faltava el Partit Popular.
El monòlit s’ha col•locat sobre un parterre del parc de la Ciutadella
“Nosaltres som clarament respectuosos amb la llibertat i l’orientació sexual, però entenem que promoure un monument als gais, que fins i tot es volia situar al costat de la basílica de la Sagrada Família, no té cap sentit”, va assegurar el president del grup del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, des d’un altre punt de Barcelona. “Si hem de defensar la llibertat sexual, el que cal promoure és la ruptura dels agermanaments de Barcelona amb països que persegueixen els gais com és Cuba”, va afegir.
Per la seva banda, el candidat de CiU a l’alcaldia, Xavier Trias, sí que hi era i va celebrar que Barcelona es consolidi com una “ciutat oberta a la reivindicació de les llibertats”. Qui no podia faltar era el màxim representant d’ICV a Barcelona, Ricard Gomà, que, tot i que no va participar en la ronda de discursos oficials, va manifestar que “aquest reconeixement cap a un col•lectiu que ha lluitat des de sempre per fer front a les discriminacions, era una assignatura pendent de Barcelona”. En aquest sentit, Gomà va valorar positivament el fet que el pla municipal per al col•lectiu lesbià, gai, bisexual i transsexual (LGBT) de l’Ajuntament hagi fet realitat “aquest exemple de defensa de la memòria i dels drets”.
Un acte pendent
L’emplaçament és significatiu perquè el 1991 hi van matar una transsexual
L’exdiputada d’ERC Carme Porta, el líder del col•lectiu dels Convergais, Jordi Arcarons, i el portaveu del PSC, Miquel Iceta, tampoc es van perdre l’acte d’inauguració d’un monument que recorda tots els que van patir durant el franquisme les lleis que perseguien vagos y maleantes. “El motiu de posar el monument aquí és l’assassinat que hi va haver, però, a més a més, aquest és un lloc molt visitat i el monument està molt bé. Per tot plegat només puc dir que avui és un dia molt feliç”, va comentar Miquel Iceta.
Els encarregats de donar el tret de sortida a l’acte van ser els membres de la coral Rainbow Singers, que van interpretar Seasons of love i el S’ha acabat dels Pets (una cançó considerada un himne pel col•lectiu gai). Entre les més de 300 persones que van seguir la cerimònia es van repetir els intercanvis de somriures, les picades d’ullet i les encaixades de mans. Un dels assistents era Jordi Samsó, pedagog i membre del Casal Lambda que, malgrat que no voler entrar “en aspectes discutibles”, va recordar que el monument hauria d’haver estat una realitat des de fa molts anys: “Iniciativa ja ens va recollir la petició per a les eleccions municipals del 2003, però ara això no importa, estic content”.
Fa només 30 anys
Hereu nega que es volgués col•locar el monument prop de la Sagrada Família
Després de la música, el primer a parlar va ser Joaquim Mestre, regidor de Drets Civils, que va recordar que “fa només 30 anys al nostre país les persones gais encara eren represaliades”. Per la seva banda, el vicepresident del Consell de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals, Joaquim Roqueta, també va mirar enrere i va dir que “tot just fa 30 anys es va aconseguir que no s’apliquessin teràpies per canviar l’orientació sexual de les persones”. Roqueta no es va oblidar de recordar que l’aparició de la sida va ser una onada d’estigmatització per als homosexuals, i per acabar el discurs va apuntar que “la plena normalització no està assolida”.
Just abans de la intervenció de l’alcalde, un grup de manifestants va capturar l’atenció dels assistents. Venien de Trinitat Vella per protestar per la degradació del barri a causa de la droga, però Jordi Hereu va aconseguir fer-los callar apel•lant al respecte que es mereixia l’acte que havien interromput i prometent-los que quan enllestís la inauguració parlaria amb ells.
En el seu discurs, Jordi Hereu va recordar que Sonia “va morir agredida per la ignorància i el menyspreu, només perquè era transsexual”. El missatge d’Hereu (que entre el públic va reconèixer parelles que ell ha casat) es va centrar a no oblidar la gent que “va ser valenta perquè avui puguem gaudir de molts drets”. Entre el públic, la Mònica i la Montse l’aplaudien convençudes, acompanyades de la seva filla Siena, de cinc mesos. “Aquest era un acte necessari. Molta gent gran s’ha acostat a preguntar-nos si la nena és filla nostra i quan han sabut que sí ens han explicat que han lluitat molt perquè això fos possible. Queda molt per fer, però nosaltres tenim hora per casar-nos el 15 d’octubre, a la feina no tinc problemes i em sento molt integrada”, va argumentar la Montse.
Es ret homenatge a tots els qui van lluitar pels seus drets civils
Una d’aquestes persones que fa dècades que lluita i que ahir es va acostar al parc de la Ciutadella és Pere Traveria, que amb 68 anys treballa per evitar la discriminació de la gent gran dins el col•lectiu gai. I qui també estava satisfeta amb el monument és Gina Serra, membre d’ATC, una associació que vetlla pels drets de les persones transsexuals. “Aquest acte serveix per donar visibilitat a problemes que encara no han desaparegut. Gràcies a l’associació hem ajudat a guanyar tres judicis per discriminació laboral”, va dir.
Després dels parlaments va arribar el moment de l’ofrena floral al monument. En la iniciativa hi van participar tota mena d’entitats com ara el club esportiu Panteres Grogues, l’associació de gais i lesbianes policies, la de pares i mares de lesbianes, o la penya blaugrana de gais i lesbianes. Per posar el punt final a la trobada, els Rainbow Singers es van penjar del coll boàs de plomes de colors i tot movent els malucs van cantar Dancing queen. Fins i tot els manifestants de Trinitat Vella es van apuntar a taral•le¬jar el clàssic dels Abba.
«La plena normalització no està assolida», va dir Joaquim Roqueta

Homenaje a la libertad sexual
Barcelona inaugura un monumento por recordar todos los homosexuales represaliats durante el franquismo
LÍDIA PENELO BARCELONA “En memoria de los gays, las lesbianas y las personas transsexuals que han sufrido persecución y represión a lo largo de la historia. Barcelona 2011”. Esta es la frase que se puede leer al triángulo cortado en piedra de Montjuic y ribetejat de color rosa. Un monumento sencillo y de diez metros de perímetro col•locat sobre un parterre de los jardines Fontserè y Mestre, al parque de la Ciutadella, cerca de la entrada del Parlamento de Catalunya y también de la del zoo, que se inauguró ayer a las doce del mediodía con un acto marcado por parlamentos que evocaban la libertad y amenizado por las canciones de la coral Rainbow Singers. El emplazamiento del monumento es significativo, puesto que el 1991 seis cabezas rapadas mataron de una paliza una transsexual denominada Sonia. Pero, precisamente, la ubicación ha sido uno de los temas más controvertidos desde que el col•lectivo homosexual empezó a pedir un monumento como el que ya tienen otras ciudades como por ejemplo Berlín, Amsterdam y Nueva York. Por cerrar la polémica, Jordi Heredero negó ayer que el Ayuntamiento de Barcelona hubiera previsto la posibilidad de situar el monumento ante la Sagrada Familia, una opción de la cual Público informó hace unos meses, puesto que fuentes del consistorio aseguraron que si no hubieran recibido presiones de la Iglesia el monumento se encontraría en el templo de Gaudí. “Desde el primer minuto dije que aquel no era un buen espacio, no queríamos mezclar mensajes”, remarcó el alcalde acompañado de todos los representantes de las formaciones políticas presentes al Ayuntamiento. Bien, de todas no, faltaba el Partido Popular. El monolito se ha col•locat sobre un parterre del parque de la Ciutadella “Nosotros somos claramente respetuosos con la libertad y la orientación sexual, pero entendemos que promover un monumento a los gays, que incluso se quería situar junto a la basílica de la Sagrada Familia, no tiene ningún sentido”, aseguró el presidente del grupo del PP al Ayuntamiento de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, desde otro punto de Barcelona. “Si debemos defender la libertad sexual, el que hace falta promover es la ruptura de los hermanamientos de Barcelona con países que persiguen los gays como es Cuba”, añadió. Por su parte, el candidato de CIU a la alcaldía, Xavier Trias, sí que era y celebró que Barcelona se consolide como una “ciudad abierta a la reivindicación de las libertades”. Quienes no podía faltar era el máximo representante de ICV en Barcelona, Ricard Gomà, que, aun cuando no participó en la ronda de discursos oficiales, manifestó que “este reconocimiento hacia un col•lectivo que ha luchado desde siempre por hacer frente a las discriminaciones, era una asignatura pendiente de Barcelona”. En este sentido, Gomà valoró positivamente el hecho que el plan municipal para el col•lectivo lesbià, gay, bisexual y transsexual (LGBT) del Ayuntamiento haya hecho realidad “este ejemplo de defensa de la memoria y de los derechos”. Un acto pendiente El emplazamiento es significativo porque el 1991 mataron una transsexual La exdiputada de ERC Carme Trae, el líder del col•lectivo de los Convergais, Jordi Arcarons, y el portavoz del PSC, Miquel Iceta, tampoco se perdieron el acto de inauguración de un monumento que recuerda todos los que sufrieron durante el franquismo las leyes que perseguían vagos y maleantes. “El motivo de poner el monumento aquí es el asesinato que hubo, pero, además, este es un lugar muy visitado y el monumento está muy bien. Por todo ello sólo puedo decir que hoy es un día muy feliz”, comentó Miquel Iceta. Los encargados de dar el disparo de salida al acto fueron los miembros de la coral Rainbow Singers, que interpretaron Seasons ofoff love y el Se ha acabado de los Pedos (una canción considerada un himno por el col•lectivo gay). Entre las más de 300 personas que siguieron la ceremonia se repitieron los intercambios de sonrisas, los guiños y los apretones de manos de manos. Uno de los asistentes era Jordi Samsó, pedagogo y miembro del Casal Lambda que, pese a que no querer entrar “en aspectos discutibles”, recordó que el monumento habría de haber sido una realidad desde hace muchos años: “Iniciativa ya nos recogió la petición para las elecciones municipales del 2003, pero ahora esto no importa, estoy contento”. Hace sólo 30 años Heredero niega que se quisiera col•locar el monumento cerca de la Sagrada Familia Tras la música, el primero a habla fue Joaquim Mestre, regidor de Derechos Civiles, que recordó que “hace sólo 30 años a nuestro país las personas gays todavía eran represaliades”. Por su parte, el vicepresidente del Consejo de Lesbianas, Gays, Transsexuals y Bisexuals, Joaquim Roqueta, también miró atrás y dijo que “apenas hace 30 años se consiguió que no se aplicaran terapias por cambiar la orientación sexual de las personas”. Roqueta no se olvidó de recordar que la aparición del sida fue una oleada de estigmatització para los homosexuales, y por acabar el discurso apuntó que “la llena normalización no está lograda”. Justo antes de la intervención del alcalde, un grupo de manifestantes capturó la atención de los asistentes. Venían de Trinidad Vieja por protestar por la degradación del barrio debido a la droga, pero Jordi Heredero consiguió acallarlos apel•lant al respeto que se merecía el acto que habían interrumpido y prometiéndolos que cuando terminara la inauguración hablaría con ellos. En su discurso, Jordi Heredero recordó que Sonia “murió agredida por la ignorancia y el desprecio, sólo porque era transsexual”. El mensaje de Heredero (que entre el público reconoció parejas que él ha casado) se centró a no olvidar la gente que “fue valiente porque hoy podamos disfrutar de muchos derechos”. Entre el público, Mònica y la Montse lo aplaudían convencidas, acompañadas de su hija Siena, de cinco meses. “Este era un acto necesario. Mucha gente grande se ha acercado a preguntarnos si la niña es hija nuestra y cuando han sabido que sí nos han explicado que han luchado muy porque esto fuera posible. Queda mucho por hacer, pero nosotros tenemos hora por casarnos el 15 de octubre, al trabajo no tengo problemas y me siento muy integrada”, argumentó la Montse. Se rindo homenaje a todos quienes lucharon por sus derechos civiles Una de estas personas que hace décadas que lucha y que ayer se acercó al parque de la Ciutadella es Pere Traveria, que con 68 años trabaja por evitar la discriminación de la gente grande dentro el col•lectivo gay. Y quien también estaba satisfecha con el monumento es Gina Serra, miembro de ATC, una asociación que vela por los derechos de las personas transsexuals. “Este acto sirve por dar visibilidad a problemas que todavía no han desaparecido. Gracias a la asociación hemos ayudado a ganar tres juicios por discriminación laboral”, dijo. Tras los parlamentos llegó el momento de la ofrenda floral al monumento. En la iniciativa participaron toda clase de entidades como por ejemplo el club deportivo Panteras Amarillas, la asociación de gays y lesbianas policías, la de padres y madres de lesbianas, o la peña azulgrana de gays y lesbianas. Por poner el punto final al encuentro, los Rainbow Singers se colgaron del cuello boàs de plumas de colores y todo moviendo las caderas cantaron Dancing queen. Incluso los manifestantes de Trinidad Vieja se apuntaron a taral•le¬jar el clásico de los Abba. «La llena normalización no está lograda», dijo Joaquim Roqueta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s