Promises Electorals sobre Drets LGTBIQ+ en les Eleccions de Catalunya 2024

ATC llibertat

Elecciones Catalanas 2024 progama LGBTIQ+ de los partidos

En les eleccions a Catalunya el 12 de maig del 2024, diversos partits han presentat programes específics per abordar qüestions relacionades amb la comunitat LGBTIQI+ a la regió. A continuació, es detallen els principals punts dels programes electorals de cada partit:

Programa Electoral PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya):

  • Establir un Pla contra les Discriminacions per a fomentar el respecte a totes les diversitats.
  • Implementar un Pla Específic per als Majors LGTBI.
  • Promoure polítiques contra les discriminacions estructurals envers les dones lesbianes, incloent protocols ginecològics, educació sexual i combatre la violència sexual.
  • Desenvolupar serveis d’informació i assessorament locals en qüestions LGTBI.
  • Proporcionar referents LGTBI a la ciutadania per donar visibilitat i normalitzar la diversitat dins de la societat.

Programa Electoral ERC (Esquerra Republicana de Catalunya):

  • Aprovar la llei trans catalana i actualitzar la llei pels drets de les persones LGTBI+ amb l’objectiu d’eradicar la LGTBI-fòbia.
  • Establir un recurs residencial temporal per a persones LGTBI+ per facilitar acolliment i acompanyament en situacions de vulnerabilitat o violència LGBTI-fòbica intrafamiliar.
  • Posar en marxa el Centre Memorial LGBTI+ de Catalunya.
  • Consolidar el Consell Nacional LGBTI com a òrgan de participació i codisseny de polítiques públiques LGTBI+.

Programa Electoral CUP-DT (Candidatura d’Unitat Popular – Democràcia i Treball):

  • Garantir els drets reproductius de totes les persones, incloent dones cis i homes trans.
  • Crear un servei d’inserció laboral específic per a persones LGBTI i establir una llei d’inclusió laboral LGBTI.
  • Garantir el dret d’asil a les persones que pateixen LGBTIfobia als seus països d’origen.
  • Introduir el concepte LGBTI en el projecte de demanda de subvencions.
  • Establir plans municipals LGBTI obligatoris en municipis de més de 50.000 habitants i plans comarcals per a municipis més petits.

Programa Electoral COMUNS (En Comú Podem):

  • Incloure la diversitat sexoafectiva i de gènere en plans d’habitatge i altres ajudes.
  • Garantir l’accés als serveis d’assessorament i acompanyament contra la LGBTI-fòbia als menors d’edat.
  • Defensar l’autodeterminació de gènere dels joves trans.
  • Incorporar educació en la diversitat sexual i afectiva en les polítiques de joventut.
  • Assegurar l’accés a la salut sexual i reproductiva per a totes les persones LGTBI+.

Programa Electoral JUNTS:

  • Millorar la xarxa del Servei d’Atenció Integral LGTBI+ amb més recursos i personal.
  • Modificar protocols i plans LGTBI+ per incloure preceptes aplicables en comunitats rurals i petites.
  • Garantir el dret a formar una família per a les persones LGTBI+ i simplificar tràmits relacionats.
  • Acordar amb la comunitat educativa la inclusió de referents LGTBI+ en el temari educatiu.
  • Aprovar la llei trans catalana i reforçar el servei SOCtrans.

Programa Electoral CS (Ciutadans):

  • Desenvolupar una estratègia per abordar els delictes d’odi.
  • Lluitar contra la LGTB-fòbia en l’esport.
  • Establir una llei de suport a la diversitat familiar i garantir l’accés a tècniques de reproducció assistida per a totes les persones amb capacitat de gestar.

Programa Electoral PP (Partit Popular) i Vox:

  • No presenten propostes específiques en aquest àmbit, amb Vox advocant per derogar lleis de gènere i eliminar programes considerats «adoctrinament de gènere».

Així, les eleccions a Catalunya del 2024 presenten un ventall ampli de propostes relacionades amb la inclusió i els drets de les persones LGTBIQ+.

Claro, aquí tienes una propuesta concreta que la Asociación Trans de Catalunya (ATC Llibertat) podría presentar para abordar las cuestiones relacionadas con las identidades de género y la orientación sexual en las elecciones de Catalunya 2024:


Propuesta de la Asociación Trans de Catalunya (ATC Llibertat) para las Elecciones de Catalunya 2024: Avanzando hacia la Igualdad de Identidad y Libertad de Orientación Sexual

Introducción:
La Asociación Trans de Catalunya (ATC Llibertat) presenta esta propuesta con el objetivo de promover políticas inclusivas y respetuosas con las identidades de género y la diversidad sexual en Catalunya. Abogamos por la igualdad de derechos y oportunidades para todas las personas, independientemente de su identidad de género u orientación sexual.

Objetivos:

  1. Garantizar el reconocimiento y respeto de las identidades de género en todos los ámbitos de la sociedad catalana.
  2. Promover la inclusión laboral y social de las personas trans y no binarias, eliminando las barreras discriminatorias.
  3. Combatir la LGTBI-fobia en todas sus manifestaciones y asegurar un entorno seguro y acogedor para la comunidad LGTBIQ+ en Catalunya.
  4. Garantizar el acceso a una atención médica integral y respetuosa para las personas trans y no binarias, incluyendo la atención específica a la salud mental.

Propuestas Concretas:

  1. Ley Integral de Identidad de Género: Proponemos la creación de una ley que garantice el reconocimiento legal de la identidad de género autopercibida, sin requisitos médicos ni judiciales discriminatorios. Esta ley debería incluir el derecho al cambio de nombre y género en todos los documentos oficiales de manera rápida y sencilla.
  2. Políticas de Inclusión Laboral: Instamos a la implementación de políticas activas para la inclusión laboral de personas trans y no binarias, incluyendo programas de formación y sensibilización para empleadores, así como la creación de cuotas de contratación en el sector público y privado.
  3. Educación y Sensibilización: Proponemos la inclusión obligatoria de contenidos sobre diversidad de género y orientación sexual en los planes de estudio de todas las etapas educativas, así como campañas de sensibilización en medios de comunicación y espacios públicos.
  4. Servicios de Atención Integral: Exigimos la creación de centros de atención integral para personas trans y no binarias, que ofrezcan servicios de salud física y mental, apoyo psicológico, asesoramiento legal y acompañamiento en procesos de transición.
  5. Prevención y Atención a la Violencia: Demandamos la implementación de políticas de prevención y atención a la violencia basada en la identidad de género y la orientación sexual, incluyendo la formación especializada para profesionales de la salud y del sistema judicial.

Conclusiones:
La Asociación Trans de Catalunya (ATC Llibertat) insta a todos los partidos políticos y candidatos a comprometerse con estas propuestas para garantizar la plena igualdad y libertad de todas las personas LGTBIQ+ en Catalunya. Es fundamental avanzar hacia una sociedad más inclusiva y respetuosa con la diversidad de género y orientación sexual.


Esta propuesta se centra en la igualdad de identidad y libertad de orientación sexual, destacando la importancia de políticas concretas y acciones afirmativas para mejorar la calidad de vida de las personas trans y no binarias en Catalunya.

Deja un comentario