ATC llibertat (Asociació de trans, intersex de Catalunya)

ATC llibertat

(Asociació de transsexuals, intersexuals y transgéneres de Catalunya)

La ATC en movimiento social por la Transexualidad

moviment social i polític que pretén aconseguir la normalització social i l’equiparació de drets de l@s trans. amb els heterosexuals.

En ATC ens preocupa la situació de les persones transexuales en relació amb l’actual situació del nostre mercat laboral. http://www.carlaantonelli.com/notis-03052010-atc-planta-cara-situacion-laboral-transexuales.htm.

La Unión General de Trabajadores lleva a juicio el caso de un despido por transexualidad

Declaren nul l’acomiadament d’una *transexual i obliguen a readmite http://www.elmundo.es/elmundo/2007/03/29/espana/1175191300.html

http://factorhuma.org/ca/actualitat/noticias/2696-Una%20transexual%20lleva%20a%20juicio%20a%20una%20empresa%20por%20discriminaci%C3%B3n

La transexual comiat per una empresa de Terrassa rebrà una indemnització però no serà readmesa

http://www.lavanguardia.com/vida/20081120/53582492455/la-transexual-despedida-por-una-empresa-de-terrassa-recibira-una-indemnizacion-pero-no-sera-readmiti.html

Sarah Schulze, que va ser acomiadada per una multinacional alemanya. http://factorhuma.org/ca/actualitat/noticias/2085-Una%20multinacional%20despide%20a%20un%20directivo%20tras%20cambiar%20de%20sexo

Empresa indemniza con 22.000 euros a transexual despedido

https://www.youtube.com/watch?v=CPMKYP1q8E&index=6&list=PLm7fNZgkIyQxBzqxnmUvrwVBanpQ13A9G

Barcelona s’uneix a la lluita per tal que els transsexuals no siguin considerats malalts mentals. http://www.ccma.cat/324/barcelona-suneix-a-la-lluita-per-tal-que-els-transsexuals-no-siguin-considerats-malalts-mentals/noticia/411761/

Testimonios Trans: La Unidad de Identidad de Género del Hospital Clínic de Barcelona

Com a presidenta de l’Associació de transexuales i intersexuales de Catalunya, Gina Serra Insua, anuncia que se sumarà a la vaga de gana convocada pel 15 de maig del 2006. Aquest acte ho realitzo de forma lliure i personal, demandant els drets i la dignitat que com a persona transexual em corresponen, i que emparen la Constitució Espanyola.

https://atclibertad.wordpress.com/2008/01/06/asociacion-transexuales-de-cataluna-comunican-se-pondran-en-huelga-de-hambre/

el congreso aprueba ley identidad de género 2007

Video que muestra parte de la Memoria Histórica Transexual en España

EL PARLAMENT REBUTJA REGULAR LA PROSTITUCIÓ http://www.mujerpalabra.net/forum/viewthread.php?tid=842

Transexual deja su huelga de hambre tras recoger la Generalitat sus peticiones «Estas reivindicaciones quedarán reflejadas en documento escrito que se editara en un mensaje público o bien en rueda de prensa, el jueves 27 de este mismo mes a las 17,30 h. después de la reunión que mantendremos junto a la Asociación de Transexuales de Cataluña (ATC) en la sede del Departamento de Salud, con la Dirección General de Evaluación y Planificación» http://www.soitu.es/soitu/2008/03/22/info/1206178730_754708.html

Espanya tramita l’expulsió d’un transexual algerià malgrat el perill de tornar al seu país. L’immigrant va ser detingut al febrer de 2007 ‘per estar sense papers. Davant aquesta situació el Col·lectiu de Transexuales de Catalunya ATC LLIBERTAT ha qualificat de «atropellament» la tramitació de l’expulsió i ha recordat que existeixen antecedents, ja que, a la fi del passat any, el Govern va concedir asil polític per raons d’identitat sexual a un altre *transexual algerià, de 32 anys i resident a Sevilla, que va demostrar que al seu país havia estat perseguit i jutjat per la seva condició. http://www.elmundo.es/elmundo/2008/02/11/solidaridad/1202735076.html

El moviment de persones trans.

A mesura que s’han començat a articular associacions en defensa dels drets de les persones transexuales, la terminologia s’ha anat definint amb major precisió. Actualment, el moviment segueix en desenvolupament dins d’associacions de persones homosexuals, però també amb una forta tendència a formar organitzacions independents i, fins i tot, associacions específiques per a homes transexuales i dones transexuales, per separat.

La història del moviment trans

Per entendre aquesta situació, és necessari contextualitzar-la dins del marc general de la lluita pels drets trans, que va començar fa diverses dècades. Ens trobem amb una realitat que encara comporta múltiples dificultats i obstacles imposats per la societat en tots els diferents nivells, tant legals, com a sanitaris, de valors i idees sobre el gènere i la sexualitat que limiten, rebutgen i deixen fos les identitats trans. No obstant això, estem en un punt en el qual es troba dins d’un procés de lluita extens, que comença a agafar força després de la dictadura franquista. En aquell moment les dificultats eren altres i per tant les demandes i necessitats de la comunitat trans també. No obstant això, aquest va ser el començament que ha donat lloc a la nostra situació actual.

El moviment trans ha passat per diverses fases, que Juana Ramos diferencia com: la de despenalització, seguida de la de legalització i que actualment es troba en la de *despatologización. Aquest procés, i aquests passos que s’han anat donant, han estat necessaris perquè avui dia gaudim de certs drets que fa uns pocs anys eren impensables. Tot, sense oblidar que encara queden moltes coses per aconseguir per aconseguir una igualtat real. Això sí, cal reconèixer el treball fet i els objectius compliments, ja que de no haver estat així estaríem encara en un lloc molt pitjor.

És interessant observar per exemple com la patologización de la transsexualitat, contra el que estem lluitant actualment, en el seu moment en els inicis, va arribar a ser l’eina que va permetre a les persones trans ser reconegudes com a tal i amb això van poder rebre algun tipus de validesa per la resta de la societat, encara que aquesta fos pagant el preu de la *patologización. Gràcies a que això va ser així, avui estem reconegudes i existim. Ara que això s’ha aconseguit, hem de lluitar perquè els nostres drets siguin també reconeguts sense necessitat d’estar *patologizados.

Juana Ramos, treballadora social i activista *trans

A Espanya existeixen moltes associacions que lluiten pels drets de les persones transexuales, com, per exemple, la ATA, l’Associació de Famílies de Menors Transexuales (Chrysallis), Espai Obert TransIntersex, Generem – AET – Transexualia.

Transgénero

El terme transgénero s’aplica, en general, a una varietat d’individus, conductes i grups que suposen tendències que es diferencien de les identitats de gènere binàries (home o dona) i del rol que tradicionalment tenen en la societat. Sol interpretarse com una forma d’expressió del gènere d’una persona que no es correspon amb el que la societat li ha assignat al seu sexe biològic. És l’estat de la identitat de gènere (identificarse com a home, dona, tots dos, cap, etcètera), que no es correspon amb l’assignat (la identificació per part dels altres de si s’és home o dona en funció del sexe genètic o genital).

Segueix sense haver-hi una definició exacta i definitiva de transgénero, però pot dir-se que el terme inclou:

«Persona la identitat de la qual no es conforma sense ambigüitats a les normes convencionals de gènere masculí o femení, però que les combina o es troba entre elles.»

«Persones que van ser assignades un gènere, generalment en néixer i sobre la base dels seus genitals, però que senten que aquesta és una descripció falsa o incompleta d’ells mateixos.»

«La no identificació amb, o no presentació com, el gènere que un va ser assignat en néixer.»

Per evitar un tracte transfóbico, és a dir, la discriminació del transgénero, és necessari reconèixer i referir a una persona transgénero amb la identitat de gènere que percebi ell/ella mateix/a, no amb el sexe biològic que se li va assignar en néixer. S’han d’utilitzar els pronoms que corresponguin al gènere percebut per ell/ella mateix/a, i ha de tractar-se-li com a tal. Per exemple, si algú es presenta com Laura, es dirà «Està asseguda allí» (i no «assegut»). És un error comú de la premsa usar l’expressió errònia «els travestis», quan el correcte és «les travestis».

La persona transgénero pot tenir una de diverses orientacions sexuals: les persones transgénero poden identificarse com a heterosexuals, homosexuals, bisexuales, pansexuales, polisexuales, asexuals, etcètera.

Un individu transgénero pot posseir característiques que normalment s’associen a un determinat gènere, identificarse d’una altra manera dins dels gènere binaris o identificarse amb un tercer gènere, una barreja de tots dos o cap gènere. Se’ls crida identitats transgénero als termes que es relacionen amb l’expressió sexual que presenta discordança entre la identitat de gènere, el sexe biològic i el que la societat ha estipulat convencionalment per identificar als gèneres tradicionals (gèneres binaris).4

El terme transgénero inclou conceptes derivats que corresponen a la classificació de diferents identitats de gènere, entre els quals es troben: la androginia, el cross-dressing, el genderqueer, el gènere fluid i la transsexualitat.

La androginia és la presència de trets físics de determinat gènere en un individu d’un altre gènere.

El cross-dressing és la utilització de peces assignades socialment al gènere oposat que no involucra un propòsit específic; es relaciona amb termes similars com el travestismo (identificarse amb la indumentària socialment assignada al sexe oposat) i el drag (auxiliar dramàtic en el qual es representen personatges paródicos o burlescos del gènere oposat, amb finalitats primordialment histriónicos).

El genderqueer correspon als individus que s’identifiquen d’una manera diferent als gèneres binaris; com una barreja de tots dos gèneres binaris (bigénero), un tercer gènere, un gènere neutre o nul (agénero) o tots els gèneres (pangénero).

El gènere fluid designa a aquells individus d’identitat genderqueer que rotan la seva identitat de gènere, i es adecuan així al context social o personal.

La transsexualitat defineix a aquells individus la identitat dels quals de gènere és *discordante al seu sexe biològic, per la qual cosa desitgen viure i ser acceptats com a membres del gènere contrari al sexe que se li va assignar en néixer. Dins de la cultura popular se situen conceptes com a eunuc, fa’ afafine, hijra, ladyboy, shemale i el kathoey conforme als criteris clínics de la transsexualitat.

La història del moviment trans.- La historia del movimiento trans es extensa. Por ello, en este programa, Leo Mulió Álvarez, psicólogo de Fundación Daniela ha querido entrevistar a Juana Ramos, trabajadora social y activista trans con años de experiencia en la lucha por estos derechos en el estado español. Hablamos con ella para conocer tanto el pasado como la situación actual de este colectivo, el cual hemos enfocado más a los

https://www.ivoox.com/cual-es-historia-real-del-movimiento-trans-audios-mp3_rf_9826756_1.html

LGBT.- https://es.wikipedia.org/wiki/LGBT

Movimiento LGBT.- https://es.wikipedia.org/wiki/Movimiento_LGBT

Transgénero.- https://es.wikipedia.org/wiki/Transg%C3%A9nero

Transexualidad.- https://es.wikipedia.org/wiki/Transexualidad

Compareixença de Joana López Roldán, de l’Associació de Transsexuals de Catalunya, amb relació a la Proposició de llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia

Barcelona dedica la Glorieta de la Ciutadella a la memòria de la transsexual Sònia

22 años después, Sonia

Transexual Sonia, Glorieta de la

Entrevista a Gina Serra

El moviment LGTB de Catalunya ha tornat a instar diferents partits per a seguir treballant per tenir una llei contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia.

fotos

Joana Lopez ATC llibertat primera dona trans escollida Vicepresidenta 2 Consell Nacional LGTB Catalunya.https://www.flickr.com/photos/atc_llibertat/

RELATOS DE VIDA DE UNA TRANS, AUTORRETRATO GINA SERRA INSUA

Personas mayores de la comunidad LGBTI – ATC llibertat
ATC llibertat Asociació de transsexuals, intersexuals y transgéneres de Catalunya
trans identidades Asociació de transsexuals, intersexuals y transgéneres de Catalunya
transexualidad ATC Asociació de transsexuals, intersexuals y transgéneres de Catalunya
facebook. Gina Sera ATC llibertat
Audios ATC llibertat Asociació de transsexuals, intersexuals y transgéneres de Catalunya
instagram ATC llibertat
twitter ATC llibertat

Deja un comentario